Kuchnia węgierska jest jedną z najbardziej charakterystycznych na świecie. Każdy kojarzy jej potrawy z ostrego i wyrazistego smaku oraz wyjątkowego aromatu. Polacy bardzo lubią tę kuchnię, dlatego też zupa gulaszowa często gości na naszych stołach.
Zupę gulaszową gotuje się na bazie mięsa, dlatego jest ona bardzo pożywna i sycąca. Jest ona polecana wszystkim osobom, które z różnych względów nie mogą jeść mięsa smażonego (dieta odchudzająca, problemy trawienne itp.). Do dania dodaje się także dużą ilość warzyw, która sprawia, że do naszego organizmu dostarczane są cenne witaminy i minerały. Ponadto duża ilość ostrych przypraw działa pozytywnie na nasz układ pokarmowy - jest ona szkodliwa tylko dla osób z chorobą wrzodową.
Do zupy gulaszowej można użyć różnego rodzaju mięs. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie wołowiny, jednak równie dobrze smakuje ona, gdy przygotuje się ją na cielęcinie. Dobrym wyborem jest również wieprzowina - zwłaszcza karkówka lub szynka. Jest to jednak wybór jedynie dla osób, które preferują nieco tłustsze dania, gdyż wieprzowina nie należy do grona chudych mięs. Osoby na diecie odchudzającej mogą natomiast przygotować zupę gulaszową na bazie piersi z kurczaka lub z mięsa indyczego.
Przepis na zupę gulaszową od przepisy.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz