poniedziałek, 6 czerwca 2016

Szybki obiad z kiełbasy


Jeśli nie masz nic w lodówce, a doskwiera Ci głód, to wypróbuj ten pomysł na szybki obiad z tego co każdy znajdzie w swojej kuchni. Do jego wykonania potrzebnych Ci będzie tylko kilka składników, które z pewnością znajdziesz w lodówce.
Potrzebować będziesz:
1. kiełbasę,
2. koncentrat pomidorowy,
3. pół cebulki,
4. przyprawy wg uznania (np. papryka, czosnek, oregano),
5. makaron.

Wstaw osoloną wodę na palnik i poczekaj aż się zagotuje, a następnie wrzuć do niej makaron. Jako, że jest to szybki obiad, to nie trać czasu i w tym samym czasie pokrój kiełbasę w dość grube plasterki i podsmaż je na patelni ( jako że powinien wytopić się z niej tłuszcz, to nie musisz dodawać go dodatkowo). Gdy kiełbasa będzie już podsmażona dodaj przyprawy ( oprócz ziół) oraz koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki). Duś wszystko przez chwilę, a gdy makaron będzie już ugotowany odcedź go i wrzuć na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby makaron został oblepiony sosem, który powstał na patelni. Na sam koniec posyp potrawę ziołami rozcierając je w dłoniach. Smacznego!

czwartek, 21 kwietnia 2016

Warzywa na patelnię z kurczakiem

Warzywa na patelnie to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad. Zaserwować możemy ja samodzielnie, jak i z dodatkiem naszych ulubionych składników. Dobrze smakować będą one na przykład z kurczakiem.

Firttata z warzywami na patelnię

Frittata to danie popularne w szczególności we Włoszech oraz Hiszpanii. Jest to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką lub serem. Jako, że potrawa ta jest zarazem delikatna, lekka, jak i sycąca, posmakuje całej rodzinie.

piątek, 5 lutego 2016

Jajka nadziewane pieczarkami

W świąteczny czas zapraszamy bliskich w gości. Taka potrawa jednak może też być podana także na co dzień. Należy pamiętać, że każdy z gości ma inny gust smakowy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i urozmaicić swoje świąteczne menu. Skoro waszą, znaną już specjalnością są wariacje z jajkami, podajcie jajka nadziewane  z pieczarkami i nie tylko z pieczarkami.
Jajka faszerowane

niedziela, 8 listopada 2015

Co zrobić z niezjedzonymi ugotowanymi ziemniakami?


W każdym domu od czasu do czasu zdarza się, że nie wszystkie ugotowane ziemniaki zostaną zjedzone. Nie trzeba jednak martwić się tym faktem, gdyż są one doskonałą podstawą do pysznego obiadu na następny dzień lub do przygotowania smacznej ciepłej kolacji.

Ziemniaki z poprzedniego dnia można użyć do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej. Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo smacznym i prostym daniem, które można przygotować zaledwie w pół godziny. Jest to doskonała potrawa dla wszystkich zabieganych osób, które nie mogą godzinami stać przy kuchni. Wystarczy ułożyć ugotowane ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i dodać do nich swoje ulubione składniki. Mogą to być np. kiełbasa, papryka, cebula i ser żółty. Można użyć także innych dodatków w zależności od naszych i domowników preferencji.


Zapiekanka z ziemniaków piecze się około 20-30 minut i smakuje wyśmienicie. Można podawać ją zarówno jako samodzielne danie, jak również jako dodatek do pieczonych mięs i surówek. Jeśli do przygotowania zapiekanki nie użyjemy śmietany, majonezu lub żółtego sera, będzie to również danie lekkie i łatwostrawne, które można podawać nawet małym dzieciom i osobom mającym problemy z działaniem układu pokarmowego.

czwartek, 5 listopada 2015

Ciepła kolacja dla niespodziewanych gości


Każda pani domu znajdzie się kiedyś w sytuacji, gdy nie będzie miała żadnego gotowego dania, a w jej domu pojawią się niespodziewani i głodni goście. Jeśli będą oni mieli ochotę na przekąszenie czegoś więcej niż kawy i czekoladowych ciastek, można dla nich przygotować szybką i pożywną zapiekankę z ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami może zostać przygotowana nawet z pozostałości z obiadu. Wystarczy tylko trochę gotowanych ziemniaków, pieczonego lub surowego mięsa, cebuli, pieczarek i papryki, by w kilkanaście minut wyczarować posiłek, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym i wymagającym osobom.

Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i warzyw jest daniem, które przywołuje w nas często wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama lub babcia przygotowywały ją dla nas po całym dniu zabaw na świeżym powietrzu. Danie to smakuje więc dobrze nawet wtedy, gdy jesteśmy już dorośli. Warto nie zapominać o nim i przygotowywać je również dla swoich dzieci, które potrzebują zawartych w nim witamin i składników mineralnych. Zapiekanka ta jest także doskonała dla dzieci, które nie przepadają za warzywami i mięsem, gdyż jej forma pozwala łatwo "przemycić" je do menu maluchów.

Ciekawa dania z listopada od Agi: http://agnes-lab.blogspot.com/2015_11_01_archive.html

środa, 4 listopada 2015

Jakie mięso do zupy gulaszowej?


Kuchnia węgierska jest jedną z najbardziej charakterystycznych na świecie. Każdy kojarzy jej potrawy z ostrego i wyrazistego smaku oraz wyjątkowego aromatu. Polacy bardzo lubią tę kuchnię, dlatego też zupa gulaszowa często gości na naszych stołach.

Zupę gulaszową gotuje się na bazie mięsa, dlatego jest ona bardzo pożywna i sycąca. Jest ona polecana wszystkim osobom, które z różnych względów nie mogą jeść mięsa smażonego (dieta odchudzająca, problemy trawienne itp.). Do dania dodaje się także dużą ilość warzyw, która sprawia, że do naszego organizmu dostarczane są cenne witaminy i minerały. Ponadto duża ilość ostrych przypraw działa pozytywnie na nasz układ pokarmowy - jest ona szkodliwa tylko dla osób z chorobą wrzodową.

Do zupy gulaszowej można użyć różnego rodzaju mięs. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie wołowiny, jednak równie dobrze smakuje ona, gdy przygotuje się ją na cielęcinie. Dobrym wyborem jest również wieprzowina - zwłaszcza karkówka lub szynka. Jest to jednak wybór jedynie dla osób, które preferują nieco tłustsze dania, gdyż wieprzowina nie należy do grona chudych mięs. Osoby na diecie odchudzającej mogą natomiast przygotować zupę gulaszową na bazie piersi z kurczaka lub z mięsa indyczego.


przepis na zupę gulaszową
Przepis na zupę gulaszową od przepisy.pl