piątek, 5 lutego 2016

Jajka nadziewane pieczarkami

W świąteczny czas zapraszamy bliskich w gości. Taka potrawa jednak może też być podana także na co dzień. Należy pamiętać, że każdy z gości ma inny gust smakowy. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i urozmaicić swoje świąteczne menu. Skoro waszą, znaną już specjalnością są wariacje z jajkami, podajcie jajka nadziewane  z pieczarkami i nie tylko z pieczarkami.
Jajka faszerowane
Zawsze można zastosować dodatkowe farsze, które być może znajdą także amatorów. Pamiętajcie, w kuchni należy poluzować wodze fantazji. Jeśli ostatnio dusiliście pieczarki na farsz, teraz je podsmażcie. Jedna tylko uwaga. Najlepiej podsmażać pieczarki tak, aby nie puściły wody i stały się bardziej chrupkie i wyraźne w smaku. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzuca się małe pieczarki lub większe przekrojone na pół i podsmaża się je, aż się zarumienią. Później można dodać odrobinę masła lub oleju, ale niekoniecznie. Gdy są zrumienione, zdejmuje się je z patelni i kroi na drobne kawałeczki. Dodać do wyjętych z jajek żółtek, przyprawić do smaku i wymieszać. Można je podawać w jajkach obranych, ale atrakcyjniejszą lecz wymagającą wprawy jest podanie jajek faszerowanych pieczarkami w skorupkach.



Przepis pochodzi z https://www.przepisy.pl/przepis/jajka-faszerowane-pieczarkami-i-natka-pietruszki

Inne wariacje na temat jajek faszerowanych
Jajka faszerowane pieczarkami duszonymi lub podsmażonymi można zastąpić jajkami z innym farszem. Atrakcyjną w kontekście smaku i wyglądu postacią tej potrawy są jajka faszerowane z łososiem, tuńczykiem – wersja rybna, jajka z farszem połączonym z szynką – wersja mięsna, czy oryginalniejsze postacie jajka faszerowane z chrzanem – wersja zdrowa i „przeciwprzeziębieniowa”, a także ze szpinakiem – wersja „bomba witamin”, choć pewnie niektórzy skrzywią się na brzmienie słowa „szpinak”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz