czwartek, 21 kwietnia 2016

Firttata z warzywami na patelnię

Frittata to danie popularne w szczególności we Włoszech oraz Hiszpanii. Jest to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką lub serem. Jako, że potrawa ta jest zarazem delikatna, lekka, jak i sycąca, posmakuje całej rodzinie.



Składniki, jakich będziemy potrzebować to:

  • ulubiony miks warzyw na patelnię, 
  • sześć jajek, 
  • trzy łyżki mleka, 
  • trzy łyżki parmezanu, 
  • ostra papryka, 
  • bazylia, 
  • rama do smażenia klasyczna
  • sól, 
  • pieprz. 


  1. Na patelnię wlewamy Ramę do smażenia, wykładamy zamrożone warzywa i smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy do nich przyprawy. 
  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, starty ser, sól oraz pieprz i miksujemy. 
  3. Naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy Ramą do smażenia, wykładamy warzywa i wylewamy na nie masę jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do momentu ścięcia jajek. 
  4. Frittatę przygotować możemy także na patelni. Wówczas, gdy będziemy chcieli ją odwrócić, patelnię przykryć należy dużym, płaskim talerzem, przewrócić do góry dnem tak, aby frittata znalazła się na talerzu, delikatnie zsunąć ją na patelnię i smażyć przez około dwie minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz